woensdag 29 juli 2015

Giftige Dromen


Het is net een paddenstoel, denk ik, als ik in de auto stap.

Onze auto is rood met witte stippen.

De zwaluwen hebben er tientallen witte poepjes op laten vallen. Ze broeden in de stal en vertonen dagelijks hun vliegkunsten in en om de boerderij. Het zijn echte luchtacrobaten. Al staat de staldeur op een kier, de zwaluwen vliegen er trefzeker doorheen. Ik heb er nog nooit één vaart terug zien nemen, of een deur zien schampen. Nooit.

Als ik de snelweg op draai, zet ik alle ramen tegen elkaar open, om de vliegen kwijt te raken, die in de auto rondzweven. Wat doen die in mijn auto, vraag je je misschien af. Tsja, wat doen ze in de stal, op ons terras, in de slaapkamers, in de keuken, op de wc?

Nooit had ik kunnen bevroeden wat voor een plaag vliegen kunnen zijn. Toen ik nog in een burgerhuisje woonde, had ik ze ook wel eens. Die sloeg ik dan dood. Verder waren horren voor de ramen, voldoende om ze te weren. Op een melkveehouderij is het echter andere koek. Daar komen vliegen in zulke aantallen op het vee af, dat je associaties krijgt met Bijbelse plagen.

Horren en van die slierten voor de deur, richten niets uit. In de keuken hangt voortdurend een schroeilucht van vliegen die in onze elektrische vliegenlamp verbranden. Als ik een kopje van het aanrecht pak, stijgt er een wolk van vliegen op. ‘Deur dicht!’ schreeuw ik naar iedereen die binnenkomt. En iedere avond kun je me verbeten vliegen zien meppen. Mijn moordzucht laat overal bloedsporen achter.

Ons plafond is wit met rode stippen.

En poepen die beesten! Ik ben me nooit eerder bewust geweest van het feit, dat muggen zich ook ontlasten. Overal laten ze piepkleine, zwarte vlekjes achter, die je alleen kunt verwijderen door langdurig te poetsen.

Onze lamp is geel met zwarte stippen.

Steeds vaker betrap ik mezelf op fantasieën over gif. Wat zou ik graag eens met een spuitbus rondgaan. Vliegen die dood uit de lucht vallen, wat een heerlijke droom. En als ik dan toch bezig ben, kan ik misschien ook wat aan het onkruid doen. Dat wieden is zoveel werk. Wat zou het hier moeiteloos netjes kunnen worden, met maar een paar busjes gif!

Maar dan denk ik aan de zwaluwen. We hebben  zoveel zwaluwen, omdat we zoveel vliegen hebben en ik moet er niet aan denken dat zij dood uit de lucht zouden vallen. Die petieterige vogeltjes  zijn helemaal uit Afrika naar ons toe gekomen, om hier een nestje te bouwen en jongen groot te brengen.
Weet je wat. Ik rijd wel even door de wasstraat.

En de vliegen? 

Ach, ik zal nog wel eens van spuitbussen dromen, maar zodra de zomer voorbij is, is dat probleem ook weer opgelost.Groentje
Geen opmerkingen:

Een reactie posten