vrijdag 16 oktober 2015

Koe in de Sloot


Er staat een onbekende mevrouw voor het raam. Ze is verlegen met de situatie, omdat ze nergens aan kan bellen. Ik gebaar naar links, om de deur aan te geven, waardoor bij ons iedereen naar binnen loopt.

Toen ik hier net woonde, vond ik het lastig, dat je bij boeren altijd ‘achterom’ moet. Als je eindelijk de juiste deur gevonden hebt, is het de bedoeling dat je flink stommelt, iets roept of aanklopt, of dat allemaal tegelijk. Ik houd het meestal op een krachtig: ‘Volluk’.

Deze mevrouw is geen type om ‘Volluk’ te roepen, dus ik leg het groente mes neer en loop naar de deur.
‘Goedemiddag,’ begroet ik haar.
‘Uh, goedemiddag. Er zit een koe in de sloot.’ Ze kijkt me met grote ogen aan. ‘Daar waar de kleine sloot uitkomt in de grote sloot. Vlak bij het molentje. Ik dacht, ik zeg het maar even. Wie weet hoe lang ze er al in zit. Het beest kijkt erg angstig.’
‘Wij zullen haar er zo snel mogelijk uithalen mevrouw. Maar weest u niet bezorgd: koeien verdrinken niet zomaar en het water is niet koud.’
‘Nou ja, maar ze kan er niet in blijven, dus ik dacht, ik zeg het maar even.’
‘Natuurlijk. En dat is erg vriendelijk van u. Hartelijk bedankt.’

Deze scene komt, zolang de koeien buiten lopen, in verschillende variaties, bijna dagelijks voor. Vooral in de lente. Dan zijn de dieren nog niet zo gewend aan het drinken uit de sloot en tuimelen ze er geregeld in. Onze buurman heeft wel eens een bord in de tuin gezet, met het opschrift: ‘koeien kunnen zwemmen.‘ Hij had genoeg van al die bezorgde mensen aan de deur.

Ik waardeer de betrokkenheid van deze koeienredders wel. Al zijn er uitwassen. Wij wonen aan het spoor en mensen zien vanuit de trein ook wel eens een koe in de sloot. Via Google traceren ze vervolgens ons telefoonnummer en bellen ons. De wat luiere treinpassagiers bellen de politie, of zelfs 112. Dat is vervelend, want ik vrees altijd het ergste, als er plotseling een agent op de stoep staat.

Wat je dan moet doen bij een koe te water?
Niets.

Boeren lopen, wanneer ze de koeien ophalen voor het melken, alle sloten na. Wanneer er dan een koe in zit, trekken ze die er met de tractor uit. De koe gaat vervolgens gewoon verder met haar leven.
Als ik weer groente sta te hakken, komt mijn boer thuis.

‘Over een half uurtje kunnen we eten,’ zeg ik.
‘Liever wat later,’ reageert hij, ‘Ik moet nog even vissen.’ (privĂ©-jargon voor koeien uit de sloot halen.)
‘Bij het molentje,’ vul ik aan.
‘Ja, inderdaad.’
Koeienredder aan de deur gehad?’
‘Jep.’





Groentje




1 opmerking:

  1. Grappig, dat wist ik niet, dat je de koe kan laten staan/zwemmen. Mijn lijkt het bitter koud voor de dame.. (maar ben zelf ook een koukleum)

    Scheelt mij weer afstappen en aanbellen dan. Had het nog nooit gezien, overigens! Wel middenin de winter Schotse Hooglanders tussen de ijsschotsen.. brr..

    BeantwoordenVerwijderen