Ik schenk melk in de pan voor de havermout. Het ziet er
ietsje lichtblauw en slierterig uit. Deze melk is van eergisteren. Toen was het
nog wit en romig.
Melk is een wonderlijk product. Het liefst gebruik ik melk
uit de voorkoeler. Die laat zich tot een perfect schuimkraagje kloppen voor op
de koffie. Melk uit de tank is blijkbaar, wat structuur betreft, anders doordat
het zo snel wordt afgekoeld.
‘Heb je nog boter nodig?’
Mijn boer is binnengekomen en zet een schoteltje eigele
boter op het aanrecht.
‘Waar komt dit vandaan?’
‘Uit de melktaxi.’
‘Kun je het eten?’
‘Waarom niet. Het is schoon.’
Ik smeer wat op een stukje brood en neem een hap.
‘Lekker!’
Toen ik net op de boerderij kwam wonen, was ik opgetogen
over de continue toegang tot verse melk die dat met zich meebracht. Ik kon er
dan ook niet over uit, toen ik hoorde dat veel boeren hun eigen melk niet
drinken.
Ik kom niet uit een boerengezin, maar mijn ouders waren er
in de jaren zeventig van overtuigd, dat niets zo gezond was voor opgroeiende
kinderen als verse melk. Dus ik toog als klein meisje, iedere dag met mijn
emmertje, naar de boerderij. Ik klom het trapje af naar de melkput en keek
gefascineerd hoe twaalf grote glazen bollen zich vulden met schuimend wit.
‘Van welke koe, wil je de melk?’ vroeg de boer dan.
Ik zocht altijd de koe uit, die in mijn ogen het mooiste en
het schoonst was.
Bijkomend voordeel van deze boerenmelk was dat mijn moeder de melk iedere ochtend afroomde en
er heerlijke slagroom van klopte. Dat kan ik haar helaas niet nadoen, want op onze
melk vormt zich geen vetlaag. Geen idee waarom niet. Misschien heeft het te
maken met het feit dat onze koeien alleen gras krijgen. Dat schijnt overigens
wel heel gezond te zijn. Temeer doordat wij kruidenrijk gras hebben en de
minerale samenstelling van onze melk daardoor anders is.
´Jakkes, wat is dit?’
De dochter kijkt met afgrijzen naar de boter.
‘Boter uit de melktaxi. Proberen?’
‘Echt niet!’
De kinderen zijn niet zo dol op onze melk en de yoghurt die
we er van maken: ze vinden het er eng uitzien. Heel anders dan de
gestandaardiseerde producten die je in de winkel koopt. In de melkfabriek
worden alle vetten uit de zuivel gehaald, bewerkt en weer naar behoefte, in het
product teruggebracht. Zo kan het dat halfvolle melk altijd 1,5 %vet bevat en
er nooit een velletje op komt. Dat heeft natuurlijk voordelen, maar mijn boerenverstand zegt mij dat melk die
gevrijwaard is gebleven van deze industriƫle processen, vast gezonder is. Mijn
ouders wisten dat veertig jaar geleden al.
Ik vind onze melk trouwens gewoon de lekkerste.
En zo kom ik ook op mijn wens voor alle boeren: dat ze maar
trots mogen wezen op hun eigen product. Want als boeren liever melk uit het
schap van de supermarkt pakken, dan dat ze melk van hun eigen koeien drinken,
dan is er toch iets raars aan de hand.
Groentje
Geen opmerkingen:
Een reactie posten