maandag 6 maart 2017

Paniek in de tent
De Land en Tuinbouw Organisatie (LTO) komt met een meldpunt voor koeien in paniek. Bij verschillende bedrijven zijn koeien gesignaleerd die om onverklaarbare reden overstuur zijn. Tot op heden staat men voor een raadsel.
Ook bij ons is het raak. Opeens hollen de koeien al schijtend door de stal. Maar wij weten wel waar het van komt.

‘Jouke! Bliksem! Stop!’
Mijn boer probeert boven het wild geloei van de koeien en het blaffen van Jouke uit te schreeuwen.
Jouke is gisteren gecastreerd. Het is een wonder dat hij zich zo snel kan voortbewegen en daarbij ook nog zo’n herrie kan maken. Vol overgave wijdt hij zich aan zijn dagelijkse taak: blaffend heen en weer rennen, zodat de koeien zich naar de melkstal vervoegen. Het vee is aan dit ritueel gewend. Goedmoedig sjokken ze iedere keer naar de wachtruimte, totdat het hondenbeest zich weer stil houdt.

Maar vandaag is het anders. Jouke draagt een grote plastic kraag om zijn kop, om hem te beletten aan de wond van zijn operatie te knagen. Wij lachen er om, maar voor de koeien is het een angstaanjagend beeld:  wat is dit woeste creatuur dat over hun voerpad rent?

Het grote voordeel van op een boerderij wonen, is dat je een hond kunt hebben. Mijn boer had er nog geen, dus ik zag mijn kans schoon. Het liefst wilde ik een Welsh Corgi Cardigan, want die zien er zo koddig uit. Nu is dat geen argument waar mijn boer gevoelig voor is, dus ik moest iets anders verzinnen. 
Toen ik op YouTube naar filmpjes van deze dure rashond zocht, vond ik opnames van Corgi’s die koeien aandreven. Ze bleken daar meesters in te zijn! Toen mijn boer aanschouwde hoe deze dwergherdershondjes binnen de kortste keren hele kuddes koeien de melkstal injoegen, was hij verkocht.

Zo kwam Jouke in ons leven. Eigenlijk heette hij als puppy Justin Bieber, naar het popidool van de dochter, maar voor een Friese huishouding is zo’n naam niet vol te houden. Dus al gauw noemde iedereen hem Jouke. Jouke Bliksem. Hij was zo lief als ik van een Corgi verwachtte, maar koeien aanjagen, ho maar. Behalve ’s winters voor melkerstijd, als de koeien op stal staan, want dan is het een makkie.
Of dit nu een teken van domheid is, of juist van hoge intelligentie getuigd, blijft de vraag, maar uiteindelijk is het zijn enige taak geworden. Hij neemt die wel heel serieus en geen operatie, kraag of boze baas, brengt hem daarvan af.

‘Jouke! Bliksem!’
Ik maak een snoekduik, grijp hem in zijn nekvel en sleur hem het woonhuis binnen.

Ondertussen wordt er volop gespeculeerd over de koeienpaniek elders in het land: 4G-netwerken worden genoemd als oorzaak. Of aardbevingen, aardstralen, hoogspanningsleidingen en roofvogels.
Over gecastreerde Corgi’s heb ik niks gehoord. 


Groentje

1 opmerking: