maandag 26 maart 2018

IJspretDe paarden stampen op het ijs in de greppels, op zoek naar water. De zwaan die in de sloot naast de stal woont, zit hongerig op de kant. Het is al een paar nachten min tien geweest en er staat een snijdende wind. Deze heeft vrij spel rondom de boerderij. Binnen is het niet warm te stoken en uit de stopcontacten komen poefjes koude lucht.
Vier dagen geleden waren we nog blij: de grond was eindelijk hard genoeg om mest uit te rijden. Bovendien houden we van schaatsen, vooral op natuurijs.

Maar we hadden de ijzers nog niet uit het vet, of de melker belde: in de melkstal was de watertoevoer bevroren. De koeien konden wel gemolken worden, maar  voordat de boel weer schoon was, werd het al donker.
“En dan te bedenken dat je vader vroeger bij het melken, met één emmertje water al zijn koeien poetste,” vertelt oma.
“Dát was pas duurzaam,” zegt mijn boer.
“Maar niet hygiënisch,” reageert oma, met opgetrokken neus.

’s Avonds bellen collega-boeren. Ze hebben allemaal problemen met de drinkwaterleidingen in hun stal en verwachten dat het in onze open stal nog veel erger is. Dat zou ze opbeuren. Maar helaas, we moeten ze teleurstellen: wij hebben de leidingen onder de stal aangebracht en het water vloeit er probleemloos. De koeien hebben overigens ook geen last van de vorst. Ze zijn wel wat gewend en hebben een dikke wintervacht.

Wel wil de trekker bijna niet schakelen en gaat ‘ie  daardoor steeds uit.

Dan bevriezen de leidingen in de jongveestal, ondanks het geavanceerde rondpompsysteem met verwarming en het feit dat deze wel gesloten is. De dieren moeten handmatig van water worden voorzien. Opeens bedenk je wat een zuiplappen het eigenlijk zijn! Onze melktaxi, waarmee de kleinste kalfjes normaliter melk krijgen, wordt omgedoopt tot watertaxi.

De kou wordt steeds minder leuk. Alles kost meer tijd en van schaatsen is het nog niet gekomen. Alleen de pup glibbert over de sloten. Ze heeft net uitgevonden dat dat kan en amuseert zich eindeloos met dit nieuwe spelletje. Tot de zwaan op haar afkomt. Met zijn laatste krachten heft hij de vleugels. Het hondje gaat er wijselijk vandoor.

Ik heb medelijden met de vogel. Kan ik iets voor hem doen? Zijn vrouwtje is twee jaar geleden tegen de hoogspanningsmast gevlogen. Hij zit daar maar alleen, naar het ijs te staren.
Ik ook trouwens. Maar zondag gaat het gebeuren: er is weliswaar dooi aangekondigd, maar we kunnen vast nog wel even samen over het ijs zwieren.

‘Eerst een dutje,’ zegt mijn boer, die moe is van alle extra werk, ‘dan gaan we.’
Eenmaal op schaatsen, is de wind gaan liggen. We koesteren ons in het warme zonnetje. Wat een genot! Alleen de ijskoningin vaart er niet wel bij. Haar vloer kreunt en kraakt. Er vormen zich plassen water.

De winter is voorbij.

Toch jammer: we hebben nu eindelijk tijd.


Groentje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten